Ski Mountaineering

Orienteringssäsongen 2020 blev kort och utan internationella värdetävlingar, därför har jag kunnat fokusera mer på träning under sommaren och hösten och även kunnat ha lite mer fokus på att förbereda mig inför skimo-säsongen. Den 16:e november var det dags för säsongens första landslagsläger i skimo tillsammans med Fanny och Johanna. Valet föll på Saas-Fee, en Schweizisk skidort belägen på 1800möh. Planen var att vi skulle vara där i 3 veckor för att sedan åka hem och delta på SM i Åre och ladda om inför första världscuprundan 19-20 dec.

Träningsläger Saas-Fee

Första 2 veckorna hade vi barmark nere i byn och tog liften upp till 2500m där vi tränade upp mot 3800m. Efter att ha haft full vinter på förmiddagen kunde vi sedan njuta av barmark och löpning på eftermiddagen. Att köra intervallpass på runt 3000m var något nytt för mig men som jag tycker fungerade förvånansvärt bra. Lagom till december kom snön även till byn och vi kunde starta passen från lite lägre höjd.

Då SM i Åre tyvärr blev inställt tog vi beslutet att stanna kvar i Saas-Fee fram till världscupen för att få så bra träningsmöjligheter som möjligt och undvika resande. En månad tillbringade vi i Saas-Fee där vi var ute bland bergen och tränade ungefär 3-5 timmar per dag, fyllde på med energi, tittade på vinterstudion och promenerade till mataffären ett par dagar i veckan. Med både otroligt bra träningsförhållanden och fint sällskap av Fanny och Johanna blev det en perfekt uppladdning inför säsongen och jag kände mig i bra slag inför de första tävlingarna.

World Cup Ponte di Legno

Den första världscuphelgen bestod av en sprint och en vertikal i Italienska Ponte di Legno. Sprinten är ett lopp på 3-4 minuter där man tar sig upp ungefär 70 höjdmeter fördelat på 3 moment. Först skidåkning, sedan löpning uppför med skidorna på ryggen för att sedan ta på sig skidorna igen och åka skidor den sista biten upp. Loppet avslutas sedan med att åka nerför en slalombana. Tävlingen startade med ett kval där de 24 bästa gick vidare till 4 kvartsfinaler med 6 personer per heat. Från kvartsfinalen gick de 3 bästa från varje heat vidare till 2 semifinaler där de 3 bästa från varje heat fick åka finalen. Jag kände mig väldigt pigg fysiskt och gjorde ett stabilt kval och en bra kvartsfinal. Tyvärr hade jag lite bekymmer med bytesmomenten i semifinalen och blev precis utslagen efter att ha varit i ledningen större delen av loppet. Men eftersom formen kändes bra var det lätt att ladda om till nästa dags tävling.

Photo: Maurizio Torri

Vertikalen är ett rent uppförslopp där man åker skidor hela vägen, oftast rakt upp i en preparerad pist. Det här loppet var ca 2,5 km med knappt 700 höjdmeter. Jag startade kontrollerat för att kunna hålla jämn fart och plockade några platser under loppets gång. Tillslut blev det en jämn fight om andra platsen där jag tillslut kunde dra ifrån på den avslutande delen och kämpa mig i mål som mycket nöjd tvåa 25 sekunder efter segraren.

Photo: Maurizio Torri

Photo: Maurizio Torri

En bra start på säsongen där jag nu ligger tvåa sammanlagt i världscupen med kommande tävlingar 29-31 Januari i Schweiz. Med tanke på situationen som är i Europa har jag valt att förbereda mig mer på hemmaplan med ett längre träningsläger i Vålådalen och många timmar på Ottfjället som jag snart kan kalla mitt hemmaberg. Även om det inte är lika höga berg som alperna har träningsförhållandena var väldigt bra och med bra boende och god mat på Vålådalens fjällstation har jag kunnat ha fullt fokus på träning och återhämtning. Så jag hoppas på att komma väl förberedd även till nästa världscupomgång.

Tove Alexandersson