Tove Alexandersson

 

Tove är född 7 september 1992 och uppväxt i Skräddarbacken, Borlänge. Redan hösten 1993, strax innan ettårsdagen, gjorde hon tävlingspremiär i orientering genom att tillsammans med pappa gå miniknatsbanan vid Kvarnsvedens GOIFs tävling vid Plättbacken i Borlänge. Sen dess har Tove vunnit 39 VM-Guld och totalt 94 medaljer i internationella mästerskap som VM, JVM och EM.

 

Uppdaterat 210718

Många olika sporter

I ungdomsåren höll Tove på med en mängd olika sporter som orientering, friidrott, terränglöpning, mountainbike, gymnastik, längdskidåkning och skidorientering men valde i tonåren att fullt ut fokusera på orientering och skidorientering. Efter studier vid orienteringsgymnsiet i Sandviken tog Tove steget fullt ut till en professionell satsning.

 

Första stora segern i orientering

När Tove var 9 år tog hon sin första stora seger genom att vinna klassen D10 på O-Ringen i Uppland. O-ringen en tävlingsform med sina 5 etapper som Tove verkligen gillar och hon har samlat ihop hela 12 totalsegrar varav 6 som senior. Sitt internationella genombrott som senior fick Tove när hon 2011 som 18-åring vann seniorklassen i O-Ringen och blev uttagen till VM där hon var med i stafettlaget som tog bronsmedaljen. 2012 fick Tove springa sin första individuella distans på VM, hon skrällde med en silvermedalj på medeldistansen och visade att hon kunde konkurrera i tuffast möjliga internationella konkurrens.

Skidorientering

Toves utveckling inom skidorientering har varit minst lika imponerande som i orientering. Redan 2011, som 18-åring, blev Tove uttagen till VM . På första VM-starten tog Tove guld på sprintdistansen! 10 guld senare vid VM 2019 i Piteå (där hon tog två guld och två silver) beslöt Tove att ”pausa” skidorienteringen för att kommande vintrar istället satsa på skidalpinism.

 

Kärlek till bergen

Tove har alltid älskat höga berg. Att vandra, springa, klättra och åka skidor. I en lucka mellan orienteringssäsongen och skidorienteringssäsongen 2017 åkte hon till Italien för att springa ett Skyrace, Limone Extreme. Tove vann den 27 km långa banan med 2 600 höjdmeter på ny rekordtid. Ett år senare hösten 2018 sprang Tove sitt andra skyrace, VM i skyrunning, Ring of Steall i Skottland, Tove tog en överlägsen seger och VM-guld i en tredje sport.

Photo: Ian Corless

Drottning på Svenska Idrottsgalan 2020

På Svenska Idrottsgalan i januari 2020 fick Tove ta emot 3 priser. Bästa kvinnliga idrottare 2019. Svenska Dagbladets Bragdguld 2019. Och den kanske finaste utmärkelse en svensk idrottare kan ta emot, Jerringpriset. I och med detta har Tove definitivt tagit en plats i Svensk idrottshistoria.

Foto: Max Thoré / Bildbyrån

Photo: Max Thoré

2020 och trailrunning

2020 blev som för många andra idrottare ett märkligt år på grund Coronapandemin, inga internationella orienteringstävlingar vilket gjorde att Tove tog chansen att springa ett antal traillopp. Bland annat kan nämnas Salomon 27K och KIA Fjällmaraton 45K i Årefjällen, Icebug West Coast Trail i Bohuslän och Skyrace de Matheysins i Frankrike. Samtliga lopp som Tove vann med goda marginaler. Trailssäsongen avslutades med Golden Trail Championship, en fyradagarstävling på Azorerna. Tove vann första etappen och slutade totalt som 4:a i kampen mot några av världens starkaste långdistans- och ultralöpare.

 

2021 orientering och skidalpinism (skimo)

Tove gör sin andra säsong i världscupen i skidalpinism vintern 2020-2021 och tar ett stort steg framåt. Vinner två världscuptävlingar, en sprint och en individual (långdistans). Vinner en bronsmedalj (vertical) och en silvermedalj (individual) samt tar Guld i kombinationen vid VM. Dessutom tvåa i den totala världscupen (som Tove hade vunnit om hon inte blivit diskvalificerad för att hon missade prisutdelningen vid en världscuptävling).

 

Tove fortsätter med Orientering som huvudsport även under 2021 och har när detta skriv i juli 2021 lyckats med vad ingen annan tidigare gjort. Vinna samtliga 5 distanser på VM. Guld på sprint, sprintstafett, medel, stafett (skog) och långdistans. Dessutom vann Tove både knockoutsprinten och sprinten vid EM i Schweiz under våren vilket gör att hon under 2021 vunnit 7 internationella mästerskap.