Toves utrustning för Ski Mountaineering

Betalt samarbete med Dynafit

 

Ski Mountaineering är en alpin sport men utrustningen skiljer sig stort från vad som används i andra alpina grenar och är i vissa hänseende mer lik längdåkningsutrustning. Tove har ett samarbete med Dynafit och den utrustning som presenteras här är Dynafits vassaste tävlingsutrustning.

Skidor

Eftersom den längsta tiden av ett skimolopp är åkningen uppför strävar man efter så lätta skidor som möjligt men med acceptabla utförsåkningegenskaper. Tove tävlar på Dynafit DNA SKI i 153 cm. En skida med ett midjemått på 65 mm och en vikt på 660 gram per skida. Jämför detta med en alpin friåkningsskida som väger omkring 2 000 gram per skida.

Bindningar

Bindningarna är det som skiljer sig mest från ”normal” alpin utrustning. Målet är att konstruera en bindning som är så lätt som möjligt, den måsta vara enkel (och snabb) att ta av och på samt stabil både i uppförsåkning med lös häl och i utförsåkning med fast häl. Tove kör med Dynafit P49 som bygger på PINTECH systemet som möjliggör en extremt lätt bindning. Bindningen väger enbart 49 gram per bindning! Jämför detta med en vanlig alpinbindning som väger omkring 1 000 gram.

Skidskor

Precis som med skidor och skidskor strävar man efter lättast möjliga skor. På skorna är kravet att du ska kunna ha en god rörlighet i skaftet vid uppförsåkning men kunna spänna åt vid utförsåkningen för ett acceptabelt stöd och stabilitet.  Den behöver också ha en mönstrad gummisula med bra grepp. Tove använder Dynafit DNA PINTECH by Pierre Gignoux . En handgjord sko i kolfiber.  Vikten är 510 gram per sko vilket kan jämföras med ett par alpina skor som kan väga omkring 2 000 gram per sko.

Utrustning för världscupen

Vill du precis som Tove bli bäst, är detta en utrustning att satsa på. Totalt väger skidor med bindningar och skidskor omkring 2,5 kg (jämfört med en alpinutrustning på omkring 10 kg). Men för dig som inte jagar sekunder och bara vill njuta av alpin turåkning finns det annan mer lämplig utrustning…

 

Mer information hittar du hos Dynafit eller hos din närmaste Alpinshop.

 

/Sven Alexandersson