World Cup Skimo Verbier 29 januari

Tove visade ännu en gång att hon hör till de allra bästa i Ski Mountaineering. Nu genom en tredjeplats vid världscupstävlingen i Verbier 29 januari. Loppet var distansen Vertical, vilket innebär ett rent uppförslopp, denna gång 655 meters stigning från starten på 1 525 möh till målet på 2 180 möh.

Foto: Ivan Sulek

Starten gick i ett ymnigt snöfall och redan efter 200 meter utkristaliserades en tättrio, som skulle bestå genom hela loppet, med Axelle Gachet-Mollaret, Frankrike, Maude Mathys, Schweiz samt Tove.

 

Tove berättar att det kändes väldigt bra och att hon kände sig stark i starten och början av loppet. Hon åkte tillsammans med Maud Mathys och hade inledningsvis inga problem att hänga med.

 

Men efter ungefär 2/3 av loppet förändrades det helt. Den höga höjden tog ut sitt och Tove gick snabbt från att känna sig mycket stark till helt kraftlös. Tove säger att det kändes rejält snopet med tanke på hur bra det gått dit.

 

Foto: Maurizio Torri

De sista 250 höjdmetrarna hade Tove inte längre styrkan som behövdes för att hänga med Maud och gick in på en tredjeplats efter Axelle och Maud.

Foto: Ivan Sulek

Sammanfattningsvis berättar Tove att hon är nöjd med sin prestation men att det är synd att den höga höjden skulle slå till så hårt och snabbt. Hon konstaterar att de som bor och tränar i alpmiljö har en stor fördel när det gäller höjdaklimatiseringen men ser fram emot revansch på kommande tävlingar.

Foto: Maurizio Torri

Resultat:
1:a   Axelle Gachet-Mollaret, Frankrike, 32,18
2:a   Maude Mathys, Schweiz, 32,45
3:a   Tove Alexandersson, Sverige, 33,22

 

/Sven Alexandersson