World Cup Skimo Bruson 31 Januari

I säsongens första distanslopp (Individual) i världscupen i Ski Mountaineering visade Tove att hon inte bara är en duktig ”klättrare” utan även är riktigt vass utför.

Foto: Maurizio Torri

Bruson

Tävlingen genomfördes i ett mindre skidsystem, Bruson i utkanten av det enorma 4-dalarna med Verbier som mest kända ort.  Dagens distans, Individual, är ett distanslopp på 1,5 – 2 timmar som ska ha minst tre klättringar och lika många utförsdelar. Klättringen består både av skidpartier och kortare riktigt branta ”bootingpartier” där man fäster skidorna på ryggsäcken och springer uppför.

 

På grund av det rikliga snöfallet och den betydande lavinfaran var arrangörerna tvungna att lägga om banan och istället för en lång slinga blev det nu en varvbana som kördes två gånger, den första slingan med en extra mindre utförsåkning och klättring. Total fallhöjd på 1405 meter.

Inget problem med höjden

Tove som kände av den höga höjden i fredagens (29/1) verticallopp berättar att hon inte hade några problem med höjden och att det kändes mycket bättre nu.

 

Tove inledde mycket starkt och redan efter första varvet var fältet rejält splittrat och i täten låg franska Axelle Gachet Mollaret, följd av Tove 39 sekunder efter och italienska Alba De Silvestro ytterligare  1.18  efter Tove.

Foto: Ivan Sulek

Foto: Maurizio Torri

Stark avslutning

Andra varvet gick mycket bra för Tove som bitvis hade Axelle inom synhåll, vid sista passagen inför utförsåkningen var hon 33 sekunder efter och i mål skilde det enbart 26 sekunder. Tove säger att loppet gärna hade fått vara lite längre … Trean, Alba var till slut 4.15 efter Tove.

Foto: Arrangör

Foto: Arrangör

Dramatik efter målgången

Efter målgång kontrollvägs skidorna som måste väga minst 700 gram styck. Det visade sig att Toves skidor vägde lite för lätt och hon fick ett tidstillägg på 3 minuter. Dessbättre var avståndet till tredjeplatsen så stort att det inte påverkade placeringen.

 

Resultat:
1:a    Axelle Gachet Mollaret, Frankrike   1.27.34
2:a   Tove Alexandersson, Sverige  1.31.00 (1.28.00 + 3.00 tidstillägg)
3:a   Alba De Silvestro, Italien   1.32.15

Foto: Maurizio Torri

Tvåa i cupen efter fyra deltävlingar

Inför världscupsomgången nästa helg  i franska Flaine ligger Tove tvåa i cupen efter ledande Axelle. Fredag 5 februari Individual (distans) och lördag 6 februari Sprint.

 

/Sven Alexandersson