ISMF World Cup Flaine 5-6 February

Världscupen i Ski Mountaineering flyttade över gränsen från Verbier i Schweiz till franska Flaine med distanserna Individual Race och Sprint Race på programmet.

Individual Race 5 februari

Tävlingshelgen inleddes med ett tufft och omväxlande individuellt distanslopp med 4 stigningar och flera ”bootingpartier” samt några riktigt tuffa och branta utföråkningspartier. Total höjdskillnad för damerna på 1 600 höjdmeter.

 

Photo: Maurizio Torri

Stark och i god form

Tove kände sig stark och i god form och tog rygg på suveräna fransyskan Axelle Gachet Mollaret vilket visade sig vara en god taktik. Tove säger att hon inte hade några problem att hänga med i skidåkningen men tappade lite i de brantare tekniska stigningarna med slag (kick turns).

Photo: Maurizio Torri

Photo: Marek Baca

47 sekunder efter Axelle

Tove var slutligen 47 sekunder efter segrande Axelle i mål. Med god marginal till trean Marianne Fatton som var ytterligare 4.41 efter. Helt klart en imponerande insats av Tove som konstaterar:

 

–  Feels like I´m starting to learn how to do it now …

 

Resultat:

  1. Axelle Gachet Mollaret    1.38.35
  2. Tove Alexandersson        1.39.22
  3. Marianne Fatton              1.44.05

 

Photo: Maurizio Torri

Sprint Race 6 februari

På lördagen var det dags för sprint. En tävlingsform som i stort är upplagd som längdåkningens sprinttävling, men mycket tuffare … Banan i Flaine bestod av en inledande skidåkningsparti, ett byte där skidorna sätts upp på ryggsäcken som följs av ett brant ”bootingparti”. Därefter byte till skidåkning igen, fortsatt uppför, ytterligare ett byte där stighudarna tas av och ett avslutande utförsåkningsparti med en kort stigning mot mål. En total åktid på omkring 4.20.

Photo: Marek Baca

Mycket stark inledning

Tove inledde mycket starkt genom tredje bästa tid i kvalet och en överlägsen seger i sin kvartsfinal. Tove fortsatte att imponera i semifinalen och inledde väldigt bra och var klart starkast uppför, ledning fram till sista bytet inför utförsåkningen till mål.

Photo: Maurizio Torri

Krasch i semifinalen

I momentet när stighudarna tas av, tappade Tove tid och fick strida om den åtråvärda tredjeplatsen i utförsåkningen. Tyvärr föll Tove i kurvan strax innan målgången och missade finalen. Segrade gjorde schweiziska Marianne Fatton.

 

 

ISMF World Cup

Efter 6 deltävlingar i säsongens världscup i Ski Mountaineering ligger Tove på en andra plats efter franska Axelle Gachet Mollaret (som har vunnit 4 av 6 tävlingar).

 

Världscupen fortsätter i italienska Val Martello med Sprint Race och Individual Race, 20-21 februari.

 

/Sven Alexandersson