Världscupseger

Tove tog idag, lördag 20 februari, sin första seger i ISMF World Cup Ski Mountaineering genom att vinna sprinten i italienska Val Martello.

Foto: Ivan Sulék

Första gången i final

Tove har vid de två tidigare sprintloppen denna säsong visat att hon varit tillräckligt fysisk stark och tillräckligt bra skidåkare för att kunna mäta sig mot de allra bästa. Hon har gjort bra kval och kvartsfinaler men inte lyckats ta sig till finalen på grund av missar vid bytena.

 

En sprintbana består av 4 olika moment. Första halvan av banan går uppför och inleds med ett skidåkningsmoment (med stighudar på skidorna), därefter följer ett moment där skidorna fästes på ryggsäcken och man ”springer” uppför ett brant parti. Efter detta sätter man åter på skidorna och fortsätter åka uppför mot toppen av banan, sedan följer det sista momentet som är utförsåkningen och innan det tar man av stighudarna. Det är i de här bytena mellan moment  som Tove tidigare inte varit tillräckligt snabb utan tappat värdefull tid.

Foto: Maurizio Torri

Stark inledning

En sprinttävling i Ski Mountaineering är upplagd på samma sätt som en sprinttävling i längdskidor. Inleds med ett kval och därefter kvartsfinal, semifinal och slutligen final. Tove startade starkt med tredje bästa tid i kvalet, följde därefter upp med en överlägsen seger i sitt heat i kvartsfinalen och bästa tid av alla.

Foto: Maurizio Torri

Fullständigt krossar sprinttävlingen

Idag visade Tove att hon tagit lärdom av sina tidigare misstag och dominerade även semifinalen med bästa tid och fortsätter på samma sätt i finalen där hon tar en överlägsen seger med 5 sekunder före tvåan Marianne Fatton (som vunnit de två tidigare sprinttävlingarna).

 

”Vi har sett på träningarna och under tävlingarna att Tove har den högsta kapaciteten om hon får till alla moment, nu sätter hon allt och fullständigt krossar sprinttävlingen. Extremt roligt att se och det känns extra bra inför VM”  säger förbundskaptenen Rémi Francais.

Foto: Maurizio Torri

/Sven Alexandersson