Genombrottet

21-22 Februari 2021 får betecknas som Toves definitiva genombrott i Ski Mountaineering. En överlägsen seger vid lördagens sprint i världscupen följdes av en lika klar seger vid söndagens distanslopp (individual).

Foto: Ivan Sulék

Distanslopp (individual)

Ett distanslopp i Ski Mountaineering har en segrartid på mellan 90 och 120 minuter och ska bestå av minst 3 stigningar, lika många utförslöpor med en total stigning på upp mot 1 900 höjdmeter.

 

 

 

Världscupen i italienska Val Martello

Söndagens distanslopp i Italienska Val Martello bestod av en bana på 15,2 km med en total höjdskillnad på 1 470 meter. Start på 2 088 meter över havet och högsta punkt 2 920 meter. En tuff bana i högalpin miljö långt ifrån bebyggelse, liftar och pister.

Foto: Mauro Mariotti

Gick ut hårt

Tove och franska Axelle Cachet Mollaret gick ut hårt och drog direkt ifrån de övriga tävlande. Tove kände att gårdagens intensiva och explosiva sprinttävling satt kvar i benen och sänkte tempot omkring 15 minuter in i loppet, och släppte Axelle framför sig. Trots detta var det inte mer än omkring 20 sekunder skillnad mellan dem vid första ”toppen” efter 560 meters stigning.

Foto: Ivan Sulék

”Flög” utför

Därefter gick det utför och Tove släppte på och åkte förbi Axelle. Tove säger att hon var beredd på att Axelle skulle komma ikapp igen men lyckades hålla avståndet hela vägen upp för nästa stigning.

 

Nästa utförsåkning bestod av en brant inledning som följdes av ett ganska flackt avslut och Tove drog ifrån Axelle ytterligare. Därefter följde banans tuffaste stigning, från 2 320 möh till 2 920 möh. Kanske det tuffaste partiet av banan och en kämpainsats för att hålla uppe farten på den höga höjden.

 

 

Foto: Ivan Sulék

Hög höjd

  • – Visst känner jag av höjden, men nu har kroppen vant sig och jag har lärt mig hur jag ska ”pusha” på rätt sätt.

 

Därefter var det den avslutande utförsåkning med hela 840 fallhöjdsmeter. Inledningsvis brant och smalt för att sista biten gå genom skogen ner till målet. Tove säger att hon åkte ”ganska safe” utför och det tuffaste var inte den branta rännan i inledningen utan den avslutande hårda rodelbaneliknande nedfarten genom skogen.

Foto: Maurizio Torri

Helgens andra världscupseger

Tove tog helgens andra världscupseger och var efter 1 timme och 40 minuters åkning slutligen 3.45 före Axelle, och 5.23 före trean schweiziska Alba De Silvestro.

 

  • – En riktigt kul bana med rolig utförsåkning och tekniska klättringar, sammanfattar Tove.

 

Avslutningsvis Toves tips om hur man når den här nivån.

 

  • – Hårt arbete, älska vad du gör och omge dig med det bästa teamet, det är nyckeln till framgång.

 

/Sven Alexandersson