ISMF World Championship Sprint

2:e mars 2021 inleddes VM i ski mountaineering i Andorra med sprintdistansen. En förhållandevis kort bana med start på 1930 möh och 70 meters stigning. 3 byten och en storslalombana utför i pisten mot målet. Tävlingen genomförs med kval, kvartsfinal och final. Varje heat med 6 tävlande. Tove berättar om VM-sprinten.

Störst chans och störst risk av distanserna på VM

 

– Första tävlingen, sprinten, som var den distansen som jag visste jag hade störst chans att vinna men också störst risk att misslyckas på. Det är så små marginaler och jag vet att jag kan tappa tid på bytena. Men jag tycker sprinten är väldigt kul för det blir väldigt intensivt och man måste vara 100 % fokuserad hela tiden under loppet, både uppför, för att bytena kommer så snabbt och sedan utförskörningen. Det är verkligen väldigt intensiva minuter som man kör och får pusha max hela tiden.

Satte byten väldigt bra i kval och kvarten

 

– Den här gången satte jag byten väldigt bra i både kvalet och kvarten men tyvärr så strulade det en del i både semifinalen och finalen. I semifinalen gick jag ju vidare med väldigt liten marginal. Jag hade ju även där en ganska stor lucka men då strulade det också i de sista bytena. Och sedan gjorde det tyvärr så i finalen också. Det var synd, för rent fysiskt kände jag mig stark. Men det är så små marginaler, så strular det litegrann så räcker det.

Kunde inte förvänta mig att lyckas hela dagen

 

–  Jag har aldrig lyckats sätta 4 heat i rad, så jag kunde inte förvänta mig att lyckas hela dagen med alla byten, även om jag hade önskat det och hoppats på det. Förra tävlingen, när jag vann sprinten, hade jag flyt och lyckades bra med bytena i semifinalen och finalen, och det som krävs är att lyckas med bytena just i finalen.

Marianne Fatton är helt otrolig på bytena

 

– Marianne Fatton är helt otrolig på bytena och sätter dem alltid. Men för de flesta är det inte så, och det är därför som sprintresultatet är det som är mest varierande på både herr- och damsidan. Synd att det var en ganska kort sprint i Andorra, de andra sprintarna har varit lite längre och passat mig bättre.

Fantastisk stark i finalen

 

Tove gick ut mycket starkt i finalen och ledde stort både efter första skidåkningen och ”bootingpartiet”, därefter strulade det i de två sista bytena och Tove tappade chansen till en pallplats och gick i mål som slutlig fyra. Tove visade med besked att hon har fysiken och tekniken att vinna sprinttävlingar, men som relativ nybörjare i ski mountaineering finns det en viss utvecklingspotential i bytena …

 

/Sven Alexandersson