ISMF World Championship Vertical

4 mars 2021 vann Tove sin första VM-medalj i ski mountaineering genom att bli trea på vertikalloppet. Banan mätte 3,5 km med en total stigning på 720 meter. Start vid 1 580 möh och mål vid 2 300 möh. En tuff utmaning i dryga 30 minuter utan möjlighet till återhämtning. Tove berättar.

Jag ville göra det jag kunde för att utmana Axelle

 

– Jag vet ju att Axelle är starkare men jag ville göra det jag kunde för att försöka utmana henne. Början av banan var mitt starkare parti, dels för att det var på lite lägre höjd och dels för att det var flackare. Jag vet att jag är ganska bra när det är flackare då blir det mer likt diagonalåkningen vid längdskidåkning. Så jag hängde på Axelle i början och tyckte att det kändes väldigt bra.

Gick nog lite för fort inledningsvis

 

– Men mitt upplägg av loppet var inte så jättebra, det gick nog lite för fort inledningsvis, och jag var helt förstörd andra halvan av loppet och då blev det att bara slita sig igenom. Men jag gjorde det jag kunde och ville verkligen försöka utmana Axelle.

Svårt att veta vad man ska ha för teknik

 

Tekniken i skimo tycks skilja sig från diagonalåkningen i längdåkning, hur hanterar du det?

 

– Eftersom jag tränar mycket ensam är det svårt att veta vad man ska ha för teknik. Kör jag intervaller uppför kan det kännas som jag tar i mer, men går det fortare? Eller vad är mest energisnålt och effektivt? Det är jättesvårt vilken steglängd, lutning på kroppen och så vidare som är det bästa. Jag skulle egentligen behöva träna och tävla mycket mer tillsammans med andra för att få en bättre känsla för vad som är effektivt.

 

Stilen varierar mellan olika åkare

 

Det ser ut som stilen varierar mycket mellan olika åkare.

 

– Ja exakt, det kan vara så att om en teknik är effektivast för en person behöver inte det betyda att det är den som är effektivast för mig. Det beror ju mycket på vad man har för styrkor och svagheter så man kan inte bara titta på hur andra gör.

 

Stor höjdskillnad på kort tid

 

Sprinten verkar vara det som liknar klassisk längdåkning mest.

 

– Ja så är det, men du kan inte ha den explosiviteten som du har i längdåkning efter som vi tävlar på hög höjd och får vara försiktiga så vi inte bränner oss, det blir lite segare åkning för kroppen klarar inte av att syresätta på samma sätt som vid låg höjd. Höjden är också en av anledningarna till att vertikalen blir så speciell eftersom du kommer upp på högre och högre höjd och måste anpassa dig till det. Vi tar ju ofta 750 höjdmeter och det är stor skillnad på att tävla på 1 500 möh där vi startar och 2 300 möh där vi går i mål och vi tar stor höjdskillnad på kort tid vilket kroppen reagerar på.

Brons till Tove

 

Tove gick mycket starkt i inledning av loppet och såg länge ut att vara den löpare som kunde konkurrera med franska Axelle Gachet Mollaret om guldet. Men efter ungefär en tredjedel av loppet kunde Tove inte längre hålla Axelles tempo. Tove slutade på en tredjeplats och vann sin första VM-medalj i skimo efter Axelle som vann och schweiziska Victoria Kreuzer på andraplatsen.

 

/Sven Alexandersson