ISMF World Championship Individual

VM-veckan i Andorra avslutades 7:e mars med det individuella loppet. En riktig tuff och teknisk bana var planerad i bergen utanför skidområdet men tyvärr var banan tvungen att läggas om på grund av dåligt väder och blev istället en varvbana i skidområdet. Total stigning 1 580 meter med start på 1 920 möh och högsta punkt 2 490 möh. Tove berättar.

Det kändes som banan nästan var gjord för mig

 

– Det är det individuella loppet jag tycker är absolut roligast, det är det som det är störst prestige i och det som är grunden i skimo. Det är också det loppet jag sett fram emot mest. Det kändes som att banan skulle passa mig väldigt bra, utförskörningar i fin offpist, bootningar med ren löpning på flackare parti med lite snö. Det kändes som banan nästan var gjord för mig.

Den nya banan var inte lika teknisk och varierad

 

– Vi fick förvarningar kvällen innan att banan kanske skulle ändras för att vädret inte såg ut att bli så bra. Vid mötet klockan åtta på morgonen fick vi reda på att de ändrat bannan och sköt på starten. Det var väldigt tråkigt för den nya banan var inte lika teknisk och inte lika varierad, utförskörningen var inte så avancerade. Det var mer bara att köra på.

Sand från Sahara

 

– Det var dimmigt och väldigt dålig sikt. I utförskörningarna var man tvungen att ta det lite försiktigt för att köra rätt och framför allt när vi inte kunnat köra banan i förväg. Dessutom var snön brun av sand från Sahara vilket gjorde att det såg väldigt sunkigt ut.

Göra mitt eget lopp

 

– Den här gången tänkte jag att jag ska göra mitt eget lopp. Hålla lagom fart och inte gå ut för hårt. Det blev väldigt mycket bara ett eget lopp eftersom jag blev ensam tidigt, dessutom var det dimma så jag såg inte så mycket heller. Jag såg Axelle ibland och hon låg nog ungefär 1 minut före mig hela tiden. Jag tror jag tog in lite på andra halvan av banan.

Jag pushade så hårt jag kunde

 

– Jag pushade så hårt jag kunde men var som sagt ensam nästan hela loppet. Det var en del folk som var ute och hejade och de ropade att jag låg ungefär en minut efter och det var det jag fick höra hela tiden.- Det kändes bra att gå i mål som tvåa och det var egentligen det jag förväntat mig. Jag hade blivit förvånad om jag slagit Axelle på den här banan. Hade det varit originalbanan hade jag kanske kunnat utmana henne. Men det kändes bra att kroppen svarade så bra som den gjorde, jag hade ju haft tre tuffa lopp dagarna innan.

 

VM-Silver och Guld

 

Tove avslutade veckan genom att inte bara vinna ett VM-Silver på det individuella distansloppet utan även ta VM-Guld i kombinationen. När resultaten för sprinten, vertikalen och det individuella loppet räknades ihop fick Tove kliva högst upp på pallen som VÄRLDSMÄSTARE!

 

Det innebär att söndagen den 7 mars 2020 tog Tove sitt 22:a VM-GULD och i en fjärde sport. Tidigare har Tove blivit världsmästare i Orientering, Skidorientering, Sky running och nu även i Ski mountaineering.

 

/Sven Alexandersson